Siirry suoraan sisältöön

Vaikuttamista virheitä väistämättä

Vaikuttamista virheitä väistämättä

Nuorilla aikuisilla on enemmän halua vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin kuin aiemmilla sukupolvilla, mutta vähemmän uskoa omiin kykyihin ja voimavaroihin. Näin selviää Sitran tuoreesta Demokratia osaksi arkea -selvityksestä.

Yhdistelmä on ymmärrettävä, mutta huolestuttava. Hukkaamme valtavasti omaa ja toistemme potentiaalia Moni nuori aikuinen elää painekyllästettyä arkea. Epävarmuuden kokemus omista kyvyistä on ymmärrettävä, kun huomioi viime vuosien kokonaisvaltaisen epävarmuuden, työelämän vaativuuden ja kuormittavuuden nousun sekä yhä vain kovenevan some-keskustelun. Onnistumisen ja menestymisen paineet tuntuvat kasvavan elämän jokaisella osa-alueella.

Samalla kun vaikuttamisen mahdollisuudet ovat moninaistuneet, etenkin sosiaalisen median myötä, on käsitys jostain oikeanlaisesta vaikuttamisesta kaventunut. Pitää olla nopea ja napakka. Ulosannilta nokkela, mutta asiantunteva. Ja tietenkin mallikelpoinen, kaikin tavoin esimerkillinen, virheetön.

Jatkuvasti kärjistyvä keskustelu on omiaan sulkemaan yhä useamman sen ulkopuolelle. On luonnollinen reaktio valita suojautuminen: osallistumatta jättämällä ei altista itseään kritiikille, jopa vihalle.

Yhteiskunnallinen keskustelu päivän kuumista perunoista ei kerro koko totuutta niistä vaikuttamisen mahdollisuuksista, mitä ympäröivä maailma tarjoaa. Kaikki vaikuttaminen ei ole vastustamista tai junttaamista, arvoristiriitoja ja taistelua. Se voi olla sitä, mutta se voi olla myös yhdessä tekemistä, uuden luomista ja rohkeasti kokeilemista.

Lohdullista selvityksen tuloksissa on se, että niistä löytyy myös ratkaisu – yhteisön tuki. Nuoret aikuiset olisivat halukkaampia vaikuttamaan yhteiskuntaan aktiivisemmin, varsinkin jos he saisivat siihen tukea ja rohkaisua. Tärkeintä on siis se ensimmäinen askel, jonka moni meistä voi toisen puolesta tehdä – kutsua mukaan.

Vaikuttamisen into täyttyy vaikuttamisen paikat löytämällä. Epävarmuus omista taidoista ja tiedoista karisee yhdessä oivaltamalla. Nämä mahdollisuudet ovat nuorkauppakamaritoiminnan ytimessä. Mitä enemmän vaikuttamisen paikkoja käyttää, sitä enemmän niitä myös löytää.

Mokaamisen pelon taltuttaminen, tai tunteen sietäminen, syntyy nuorkauppakamarissa tekemisen sivutuotteena. Yhdessä tekemällä kasvetaan vahvoiksi vaikuttajiksi. Ja lopulta myös mahdollisilla virheillä (lue: oppitunneilla) on pitkässä juoksussa vain positiivisia vaikutuksia.

Laura Pullinen
Laura Pullinen
Kirjottitta is the vice-president responsible for the individual section of the Pori Youth Chamber of Commerce.